فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1395)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدشهاب الدین حجازی*، ابوطالب مطلبی ورکانی صفحات 1-9
    تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر تعدادی از دوره های جانبی برگزار شده در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) بر تحقق اهداف آموزشی نیروی دریایی راهبردی انجام پذیرفته است. در این تحقیق، جامعه آماری کلیه مدیران و فرماندهان سطوح میانی به بالای نداجا که حداقل 5 سال سابقه مدیریتی و فرماندهی داشته اند و تعدادی از دوره های جانبی مورد تحقیق را طی نموده اند (272 نفر) در نظر گرفته شده که از میان آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 160 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. در خصوص گردآوری اطلاعات مورد نیاز جهت تبیین ادبیات تحقیق از روش کتابخانه ای و به منظور جمع آوری اطلاعات جهت آزمون فرضیه ها نیز از روش میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردیده است. جهت سنجش پایایی ابزار پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ (912/0=α) استفاده شده و از طریق نظرخواهی و جمع آوری نظرات کارشناسان و متخصصان روایی محتوای آن تایید گردیده است. برای توصیف داده ها از آمار توصیفی و همچنین جهت آزمون فرضیه ها و تحلیل روابط بین متغیرها از آمار استنباطی (آزمون‏T تک نمونه ای) با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. متغیر مستقل تحقیق، دوره های جانبی دانشگاه یاد شده بوده که شامل دوره های ایمنی چهارگانه دریایی، اطفای حریق پیشرفته، دوره تربیت مدرسین دریایی (TFT) و PLC (مقدماتی و پیشرفته) و متغیر وابسته میزان تحقق اهداف آموزشی نداجا بوده است. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده تمامی فرضیات تحقیق پذیرفته شده و این بدان مفهوم است که دوره های جانبی اجراء شده در دانشگاه در راستای اهداف آموزشی نداجا بوده و در این میان میزان تاثیرگذاری این دوره ها بر روی شاخص های تعیین شده اهداف آموزشی نداجا نیز مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: آموزش، اثربخشی، اهداف آموزشی نداجا، دوره های جانبی
  • مسلم گل میمی*، سید ابراهیم همتی گلیان، علی مطلبی صفحات 10-16
    تحقیق به منظور بررسی رابطه ی بین هوش هیجانی با هوش معنوی دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ه) در سال تحصیلی 93 - 94 انجام است. روش تحقیق در این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه ی آماری شامل 1340 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) بود که حجم نمونه بر اساس جدول «کرجسی و مورگان»298 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها، دو پرسش نامه استاندارد، شامل : پرسشنامه هوش هیجانی «سیبریا – شیرینگ» 33 سوالی و هوش معنوی «دیوید کینگ»24 سوالی که برای تعیین پایایی از نرم افزار SPSS (روش آلفای کرونباخ ) استفاده شده است که ضریب پایایی86/0 بیانگر پایایی مناسب می باشد. نتایج حاصله نشان داد که بین هوش هیجانی با هوش معنوی دانشجویان رابطه ی معنا داری وجود دارد. همچنین رابطه ی هوش هیجانی با مولفه های هوش معنوی شامل :بعد علوم دریایی، بعد خود مدیریتی و خودآگاهی نیز معنادار شد. میزان هوش هیجانی و هوش معنوی دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) بیشتر از حد متوسط بوده است
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش معنوی، دانشگاه علوم دریایی
  • مرتضی دوستی*، ابوالفضل درویشی، بهزاد باقریان صفحات 17-30
    هدف از این تحقیق بررسی موانع اقتصادی توسعه ورزش های ساحلی در استان مازندران بود. روش پژوهش، آمیخته بود. جامعه آماری شامل مسئولین استانداری استان مازندران، فرمانداری ها، اداره های ورزش و جوانان و همچنین مسئولین نجات غریق شهرهای ساحلی بود. روش نمونه گیری هدفمند و دردسترس بود. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با نمونه آماری (18 نفر) موانع شناسایی و پس از اشباع نظری مصاحبه ها متوقف شد. در بخش کمی یافته های حاصل از مصاحبه ها در قالب پرسشنامه بین 384 نفر از افراد جامعه تحقیق توزیع و جمع آوری شد. روایی و پایایی بخش کیفی به روش های بازکدگزاری و بازبینی اعضا مورد بررسی قرار گرفت؛ روایی صوری پرسشنامه به وسیله متخصصان بررسی و روایی محتوایی آن با استفاده از تحلیل عاملی انجام گرفت (80/0KMO:)؛ پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت (78/0=α)؛ برای تحلیل مصاحبه ها از نظریه برخاسته از داده ها و با استفاده از کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده شد. در بخش کمی برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون فریدمن) استفاده شد. یافته های نشان داد ضعف در استفاده از مشوق های اقتصادی لازم برای ترغیب بخش خصوصی به مشارکت در ایجاد و توسعه ورزش های ساحلی به عنوان مهم ترین مانع شاخته شده است. بر این اساس پیشنهاد می شود مسئولین تسهیلات بانکی بیشتری را در این خصوص در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: ورزش های ساحلی، دریا، موانع، توسعه
  • عیسی پورشریعت*، حسن محجوب، مهرداد مصطفایی صفحات 31-43
    این مقاله به بررسی وضعیت عوامل ساختاری و کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه هوائی شهید ستاری(وابسته به نیروی هوائی ارتش جمهوری اسلامی ایران) پرداخته است. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و به جهت شیوه تحقیق از نوع آمیخته می باشد. جامعه آماری پژوهش، اعضاء هیئت علمی دانشگاه هوائی شهید ستاری بوده اند و جهت گردآوری داده ها از ابزارهای مصاحبه و پرسش نامه استفاده شده است. در مرحله اول برای شناسائی عوامل ساختاری موثر بر کارآفرینی دانشگاهی از تحلیل محتوای مصاحبه ها استفاده شد و داده های حاصل از 9 مصاحبه با کارآفرینان دانشگاهی، مبنای تحلیل قرار گرفت. تحلیل محتوای داده های کیفی نشان داد که عوامل ساختاری موثر بر کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه هوایی عبارتند از: ساختار سازمانی، تجهیزات و امکانات فیزیکی، راهبرد سازمانی، فرآیندهای کاری، سامانه نظارتی، سامانه پژوهشی، سامانه پرداخت، سیستم مالی، مدیریت منابع انسانی و مدیریت منابع اطلاعاتی. در مرحله دوم، پرسشنامه بین 113 نفر از اعضاء هیئت علمی توزیع گردید و داده های حاصل از پرسشنامه نشان داد که وضعیت عوامل ساختاری و همچنین وضعیت کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه هوایی در حد نسبتا مطلوب است.
    کلیدواژگان: عوامل ساختاری، کارآفرینی دانشگاهی، مزیت جویی، نوجویی، فرصت جویی، دانشگاه هوایی شهید ستاری
  • محبوبه سلیمان پورعمران*، معصومه باقرپور صفحات 44-52
    هدف این تحقیق بررسی اثر کاربرد شاخص سرمایه انسانی بر بهره وری می باشد که به صورت موردی در سازمان بنادر و دریانوردی مورد مطالعه واقع شده است . روش تحقیق در این پژوهش توصیفی می باشد جامعه آماری در این پژوهش کلیه کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی250 نفر بوده و با استفاده از جدول مورگان بصورت تصادفی 148نفر بعنوان، نمونه انتخاب شدند. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از نظریه های ترکیبی و تلفیقی دانشمندان این حوزه می باشد. در این مدل سرمایه انسانی در بعد توانایی و استعداد ، و تحصیلا ت و مهارت مورد بررسی واقع شده و برای بهره وری منابع انسانی از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است . در آزمون فرضیه ها با توجه به تایید فرضیه فرعی و بدست آمدن تاثیر مستقیم فرضیه اصلی تحقیق نیز تایید است . در این پژوهش، همچنین مشخص گردید سه متغیر فرعی شامل توانایی و استعداد، و تحصیلات و دانش و مهارت بر بهره وری منابع انسانی تاثیر دارد و در نهایت نتیجه گیری و پیشنهاد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، بهره وری، منابع انسانی
  • جواد سلیمانپور*، سهراب هرسیج قاسمی صفحات 53-69
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و هنجاریابی مقیاس خودسنجی مهارتهای تفکر در دانشجویان علوم دریایی انجام شد. ابتدا مولفه های اصلی مهارت های تفکر در ابعاد شناختی و فراشناختی شناسایی شده و اعتبار و روایی عوامل اشباع کننده ی آن برآورد گردید. نوع تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان دانشگاه های علوم دریایی به تعداد 1960 نفر تشکیل داده است. نمونه آماری تحقیق به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای و براساس جدول کرجسی- مورگان 400 نفر برآورد گردیدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه 78 سوالی محقق ساخته مبتنی بر مبانی نظری و پژوهشی با مقیاس چند درجه ای طراحی شد. ضریب اعتبار آزمون با استفاده از آلفای کرونباخ 96/0 بدست آمد. برای بررسی روایی پرسشنامه پس از برآورد کفایت نمونه برداری (Kmo) و آزمون کرویت بارتلت، تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه های اصلی درباره ی روایی سازه پرسشنامه نشان داد که مواد پرسشنامه به گونه کلی با یک عامل همبسته اند. چرخش عامل ها به شیوه واریماکس برای ساده سازی ساختار پرسشنامه نشان داد که ساختار نظری پرسشنامه از 9 عامل (هدف مدار بازنگر، جستجوگر چالش طلب، نظارت گر، اندیشه مدار، استدلال طلب پایدار، مجذوبگر دانش موثر، تردیدگر اعتبارجو، راهبرد مدار منعطف، الگومند باورساز، انتقادگر سازش پذیر) با بار عاملی دست کم 3/0 تشکیل شده است که این 9 عامل روی هم رفته 50% درصد کل واریانس متغیرها را تبیین می کند و با توجه به این 9 عامل مدل مفهومی آن طراحی گردید و به صورت مقیاسی در خودسنجی مهارت های تفکر ارایه گردید.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، مقیاس خودسنجی، مهارتهای تفکر
  • حمیدرضا نادی* صفحات 70-81
    هدف از این مقاله بررسی نقش مدل های خلاقیت در مرزشکنی دانش علوم دریایی می باشد. بی شک تحقق توسعه پایدار برای هر کشوری در پرتو توسعه و پیشرفت دانش و تولید علم میسر خواهد بود بطوریکه در عصر کنونی دانائی محوری مهم ترین راهبرد موثر در حرکت به این سمت می باشد.
    پیشرفت سریع علم و تکنولوژی موجب گردیده تا فاصله زیادی بین کشورهای پیشرفته با سایر کشورها ایجاد شود که پر نمودن این شکاف مستلزم بهره گیری از مدل های میانبر و جهشی به خصوص در امر تولید دانش و دانائی که توسعه در سایر ابعاد را نیز به دنبال خواهد داشت می باشد. بکارگیری تکنیک ها و مدلهای خلاقیت از جمله رویکردهای موثر برای توسعه دانش علوم دریایی و طی مسیری میانبر در این راستاست. از این رو سوال اصلی در این مقاله این است که چگونه می توان با بهره گیری از مدل های خلاقیت مرز دانش علوم دریایی را در نوردیده و تولید علم نمود؟ این مقاله بصورت مروری انجام گردیده است که نگارنده با تبیین تکنیک های خلاقیت که متناسب با نیاز نیروی دریایی ترسیم شده است مدل های خلاق گونه ای به عنوان راهبرد در پاسخ به سوال اصلی ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، دانش، علوم دریایی، راهبرد، مدل
|
  • S. Sh Hejazi *, A. Motalebi Pages 1-9
    This study aimed to evaluate the effect of number of courses held at Imam Khomeini Naval Academy on Fulfilling the Training goals of IRI Navy. The study population included all middle to high levels managers and commanders of IRI Navy (272) who have at least 5 year's experience in management and leadership and have passed a number of side courses under the study. 160 subjects were selected through stratified random sampling. The information required for expression of literature review and information for the testing the hypothesis were collected using the research-made questionnaire. To assess the reliability of the questionnaire Cronbach's alpha method (α=0.912) was used. Its content validity was confirmed by collecting the opinions and views of experts and specialists. To describe the data, descriptive statistics and to test the hypotheses, regression and inferential statistics (T test) using SPSS software were used. The independent variable was courses held at Imam Khomeini Naval Academy, which consist of four marine safety courses, advanced fire suppression, marine Teachers Training (TFT) and PLC (introductory and advanced) and the dependent variable was the level of achievement of educational goals of IRI Navy.
    Keywords: Education, Effectiveness, Educational Purposes of IRI Navy, Side Courses
  • M. Golmeymi *, S. E. Hemmati, A. Motalebi Pages 10-16
    This study was conducted to find the relationship between emotional intelligence and spiritual intelligence among Students of Imam Khomeini Marine Science University of Nowshahr in the academic year 93-94. This research method is descriptive and correlational study. The population included 1340 students of the university and according to the "Morgan" table; the sample was determined 298 students. To collect data, two standard questionnaires, including Emotional Intelligence 33-question Questionnaire (Siberia) and spiritual intelligence 24-question Questionnaire (David King) were used. To determine the reliability the SPSS software (Cronbach's alpha) was used and a reliability of 0.86, showed an acceptable reliability. The results showed that there is a significant relationship between emotional intelligence and spiritual intelligence. The relationship between emotional intelligence and spiritual intelligence components include: marine science dimension, the self-management and self-awareness dimensions was also significant. The emotional and spiritual intelligence of the cadets of Imam Khomeini University Ocean Science University was more than average.
    Keywords: emotional intelligence, Spiritual Intelligence, University Of Marine Science
  • M. Dousti *, A. Darvishi, B. Bagherian Pages 17-30
    The aim of this study was to evaluate the economic barriers to the development of coastal sports in Mazandaran province. The research method was mixed. The population of the province, including the provincial authorities, governments, departments of Youth and Sports and Life, as well as officials of lifeguard in the coastal cities. Purposive and convenience sampling was used. In the qualitative section semi-structured interviews with a sample of (n = 18) was used to identify barriers and it stopped after the theoretical saturation interviews. In the quantitative part, results of the interviews in the form of a questionnaire survey among 384 individuals were collected and distributed. The validity and reliability of qualitative methods were examined by member's review and coding; a questionnaire validity and content validity was carried out by experts and using factor analysis (0KMO: 0.80); reliability was examined through Cronbach's alpha (78/0 = α); to analyze the interviews, grounded theory and open coding, axial coding and selective coding were used. In the quantitative data analysis descriptive and inferential statistics (Friedman test) were used. The results showed weaknesses in the use of economic incentives needed to encourage private sector participation in the development of coastal Sports is known as the main obstacle. It is proposed that the authorities in this regard to consider more banking facilities.
    Keywords: Sports, Beach, sea, Barriers To Development
  • I. Pur Shariat *, H. Mahjub, M. Mostafaei Pages 31-43
    This paper examines the structural factors and entrepreneurship at Shahid Satari Air Force Academy (dependent on the Islamic Republic of Iran Air Force). The type of research in terms of purpose is practical and in terms of method is mixed. The study sample were faculty members of Shahid Satari Air Force Academy and interviews and questionnaires were used as tools for data collection. In the first stage to identify structural factors affecting academic entrepreneurship interviews and content analysis of data from nine interviews with academic entrepreneurs, were used. A content analysis of qualitative data showed that structural factors influencing entrepreneurship at the University of Aerial includes: organizational structure, equipment and physical facilities, corporate strategy, business processes, regulatory systems, management systems, payment systems, financial systems, human resource management and administration Information Resources. In the second phase, a questionnaire was distributed among 113 faculty members and questionnaire data showed that structural factors, as well as academic entrepreneurship at the university level is relatively high at Shahid Satari Air Force Academy.
    Keywords: Structural Factors, Academic Entrepreneurship, Advantage-Seeking, Innovation, Opportunity-Seeking, Shahid Satari Air Force Academy
  • M. Soleiman Pur *, M. Bagher Pur Pages 44-52
    The aim of this study was to investigate the effect of human capital on productivity index in PMO as the case study. The research method is descriptive. The population in this study were all employees (250) in the PMO and 148 of them were selected by Morgan table through random sampling. The framework of the study was the combination of theories in this area. In this model, human capital in terms of ability and talent, and education and skills were studied and for studying productivity of human resources, standardized questionnaire was used. To analyze the data, Pearson correlation and regression were used. In testing hypotheses and according to confirming the sub-main hypothesis the effects and direct impact of the main hypothesis is confirmed. In this study, three variables were also identified, sub-ability and talent, and education and knowledge and skills of human resources has an impact on productivity and finally the conclusions and suggestions are presented.
    Keywords: Human Capital, Productivity, Human resources
  • J. Solimanpour *, S. Hersij Ghasemi Pages 53-69
    This study aims at constructing and standardizing Self-Rating Scale of thinking skills in students of marine science. The main components of cognitive and metacognitive thinking skills are identified and validity of its saturation factors was estimated. Type of research was descriptive-analytic that was conducted through a survey. The populations were all students in marine science university (1960 people). The sample was selected through stratified random sampling based on Morgan Kerjsy table that 400 people were estimated. The research instrument used 78-item scale developed by the researchers based on the theoretical principles and research with some degree was designed. After estimating the adequacy of the validity / reliability test using Cronbach's alpha 96 and Bartlett test of sphericity, factor analysis with principal components analysis regarding the validity of structures (Kmo) sampling questionnaire, the questionnaire materials are generally related to one factor. Varimax factor rotation to simplify the structure of the questionnaire showed that the theoretical structure of the questionnaire to 9 factors (Goal setting reload, checker challenged, Observations, thoughts circuit, arguments seeking sustainable, effective knowledge fascinating, doubt the validity of the finding, the strategy of flexible circuit, is made up 3% respectively. All these nine factors shows 50% of the whole variance. And the conceptual model designed based on these factors.
    Keywords: standardization, Self-Rating Scale, thinking skills
  • H.R. Nadi * Pages 70-81
    The aim of this paper is to examine the role of innovation models in marine science knowledge breakthrough. Undoubtedly, sustainable development and production for each country happens in the light of the development of knowledge-based science so it is the most effective strategy to move through this direction in the current era. The rapid development of science and technology have led to a large gap between developed countries with other countries and filling this gap involves using the shortcut and jump model, especially in knowledge production that will follow development in other dimensions. Technique and creativity reasons, including effective approaches for the development of marine science knowledge and the shortcut path in this direction. So the main question in this article is how we can take advantage of the creativity models to pass the knowledge of maritime boundaries and to produce the production of knowledge? This study has been done by a review approach and the researcher presented creativity models as strategies to answer the main question by mentioning creativity techniques according to the needs of Navy.
    Keywords: Creativity, Knowledge, Marine Sciences, Strategy, Model